XRACE is een spannende avontuurlijke race met verassingen. Elk team moet samen 10 opdrachten vervullen. Er moet worden samengewerkt om de ultieme familierace tot een prachtig eind te brengen, alleen kom je er niet, tenzij je graag tegen bomen aanloopt. Het team dat het gewiekst zich door te opdrachten heen weet te slaan wordt de XRACE kampioen. 

 

 

NOOIT HETZELFDE

Twee dezelfde XRACES bestaat niet. Het moment wordt door jullie gecreëerd en elk jaar is er weer een nieuwe sfeer. Bovendien is XRACE altijd vol verassingen. Als er een zwembad is wordt deze gebruikt. Als we een heuvel zien, rolt men ervan af en als het regent worden we gewoon met zijn allen nat, zoals we gewend zijn. 

Onze feedback vertelt ons "houdt je vooral niet in" 

TEAMS

XRACE teams bestaan uit een ouder en kind 6-14, vader of moeder, zoon of dochter. Teams beginnen samen en racen het parcour tegen de andere familie teams - hand in hand, naast elkaar wordt er geraced. Teams worden getimed maar helpen elkaar altijd om samen de finish te halen. 

  • 58% van de teams bestaan uit vaders als de "navigator" 
  • 39% van de teams, wordt door de moeder geleidt. 
  • 3% zijn grootouders, tantes of ooms of andere vertrouwde familievrienden.

Wat belangrijk is, is dat geen kind het gevoel moet hebben dat hij niet kan racen. Familie is Familie en dat kan iedereen zijn. 

OPDRACHTEN

Bij XRACE gaat het niet om de snelste of de fitste. Er wordt gerend maar het kan ook lopend worden gedaan.

Teams komen voor verschillende uitdagingen te staan. De 10 verschillende opdrachten hebben verscheidende dimensies. Er zijn fysieke elementen terug te vinden bij touwtrekken, mentale bij het oplossen van een puzzel of raadsel maar ook opdrachten die zich richten op het vertrouwen zoals de blinddoek opdracht. Vertrouw jij je kind als je geblinddoekt wordt en je kind je moet leiden zonder je hand vast te houden? 

Een standaard XRACE parcour bestaat uit 3-4 km zodat het voor iedereen en elke leeftijd toegankelijk blijft. Er kan gekozen worden om lichtjes te joggen, rustig te lopen of zo hard te rennen als je kan, maar als je dat doet overleef je wellicht de zakrace niet. 

Hieronder is een voorbeeld te zien  van  opdracht kaarten die in Nieuw-Zeeland gebruikt zijn. 

RACE ELEMENT

XRACE is een getimede race. Dit element zorgt voor extra motivatie en brengt net dat beetje extra. Maar niemand zal zich een verliezer voelen iedereen bij XRACE is een winnaar ook al eindig je als laatst iedereen krijgt een medaille en een certificaat van deelname. 

Teams racen in hun eigen leeftijds-categorie. De 8 jarige jongens tegen elkaar en de 11 jarige meisjes tegen elkaar. Maar alleen 1 team wordt de XRACE kampioen. In 2016 in Nieuw-Zeeland namen meer meisjes deze titel dan jongens. 

Families houden van de balans tussen plezier en competitie. 88% gaf aan het competitie element sterk te waarderen.